CIRCUS 157

Eén dag, één operatie, vijf crashes.

Ontdek dit vergeten WO 2-verhaal.

Circus 157 is de codenaam van een operatie van de Royal Air Force die plaatsvond op 5 mei 1942. Die dag geraken vijf Spitfires verzeild in een luchtgevecht boven het grensgebied Vlaanderen-Frankrijk. De toestellen crashen, vier piloten komen om. Eén piloot slaagt erin om uit de handen van de Duitsers te blijven. Een spannend verhaal, met veel menselijke dramatiek, zowel in de lucht als op de grond.

Vandaag zijn de crashplaatsen visueel gemarkeerd met een monument in Dranouter, Nieuwkerke, Ploegsteert en Proven. Met de oprichting van een herinneringsbord in het Noord-Franse dorpje Hardifort is dit WO2-verhaal volledig en kan het ontsloten worden via een toeristische route.

Begin juli werd een herdenkingsbord geplaatst in Hardifort, ter herinnering aan de piloot Fajtl. Het bord is aangebracht op de gevel van het huis met n°1309, langs de Route de Wemaers Cappel (RD 338). In het veld nabij dit huis crashte de Tsjechische piloot Sq Ldr František FAJTL. Hij is de enige piloot die de crashes van Circus 157 overleefde en kon vluchten.

Een interactieve fietskaart leidt de toerist naar de plaatsen achter dit verhaal. De route wordt gelanceerd begin juli 2020. Er zijn twee fietslussen uitgewerkt. Beiden lopen via de bestaande fietsknooppunten. De ene lus verbindt Poperinge met Hardifort en Cassel. De andere lus start in Ieper en brengt je naar de crashplaatsen/herdenkingsmonumenten in Kemmel, Nieuwkerke en Ploegsteert. Een gratis app geeft extra tekst en uitleg. Als je  met de smartphone over de kaart gaat, kan je ook heel wat foto- en beeldmateriaal bekijken. 

In de zomer is er ook een tijdelijke tentoonstelling gepland in Poperinge (11 juli - 9 augustus) en in Cassel (15 augustus - 20 september). De expo toont originele relicten die te maken hebben met de piloten en de crashes, zoals o.a. de motor van één van de Spitfires en een stukje parachute.

Dit project kwam tot stand met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Een samenwerking tussen Stad Poperinge, Commune d'Hardifort en Office du Tourisme Cassel.