Chinese herdenkingssite Busseboom

Waarom twee monumenten? Stad Poperinge had zich al enkele jaren geleden ontfermd over het beeld ‘de sjouwer’, een bronzen sculptuur van Jo Bocklandt. Aan designer Stefan Schöning werd de opdracht gegeven om een shelter te creëren voor deze Chinese arbeider. Het werd een subtiel uitgekiend houten paviljoen. Het beeld is zo geplaatst dat het uitkijkt over de voormalige begraafplaats van dertien Chinese arbeiders. Zij kwamen om tijdens een bombardement op het kamp nabij Busseboom, op 15 november 1917.

De Chinese ambassade gaf te kennen dat ze deze historische gebeurtenis ook graag wou herdenken, met een kunstwerk dat aansluit bij de Chinese culturele traditie. Kunstenares Yan Shufen werd aangeduid en ontwierp een bronzen beeldengroep met drie Chinese arbeiders. Beide monumenten werden op 15 november 2017 onthuld, honderd jaar na het bombardement op Busseboom.

De twee monumenten worden via een wandelpad met elkaar verbonden. Dertien hoogstambomen verwijzen op hun beurt naar de dertien omgekomen Chinese arbeiders. De site is voorzien van informatieborden met historische foto’s en kaartmateriaal. De bezoeker komt zo meer te weten over het Chinese WO 1-verhaal.

Adres: hoek Visserijmolenstraat 18 – St.-Jansstraat, Poperinge

 

 

Foto's