Onderzoek Duitse graven

Detlev Kmuche komt al enkele jaren met zijn leerlingen naar Ieper en Poperinge. Tijdens een recent bezoek aan Lijssenthoek vroegen we hem of hij een project wou opzetten rond de Duitse graven. De informatie over de Duitse slachoffers op Lijssenthoek is immers bijzonder schaars. Detlev was enthousiast en stelde een team samen van vier leerkrachten en tien leerlingen. Het onderzoeksproject vertrekt van de gegevens op de grafstenen. De leerlingen checken vervolgens de namen bij de Volksbund. Van de meeste soldaten werd hun rang reeds achterhaald.

Het team legde ook contact met Ludger Bäumer, een man die onderzoek verricht naar de Joodse soldaten in het Duitse leger tijdens WW1. Men kwam tot de vaststelling dat geen enkel Duits slachtoffer op Lijssenthoek ook Joods is. Tenslotte leverde de eerste fase van dit onderzoek meer gedetailleerde gegevens op over Karl Klose. Karl was afkomstig uit een dorpje in Silesië. Hij diende in de zesde compagnie van het infanterie regiment 459 en stierf aan zijn verwondingen op 31 Augustus 1918. Details over Karl Klose zijn te lezen op de website, in de rubriek 'oproep/zoek' (vul zijn naam in).

Met dank aan het projectteam: Natascha Schimanski, Marvin Wollnach, Janin Buschmann, Tatjana Kanke, Agnieszka Stasch, Mikel Simon, Sarah Peske, Vanessa Keller, Karina Geeven, Ayhan Onat (de leerlingen) en Petra Stach, Herbert Stateczny, Thomas Ronge en Detlev Kmuche (de leerkrachten).

Foto's