Expo Vive Labeur - VERLENGD!

In de zomer van 1917 komen de eerste Chinese arbeiders aan in Poperinge. Ze werken in dienst van het Britse leger en zullen blijven tot 1920. Ze wonen in aparte kampen en houden er eigen rituelen op na. De tentoonstelling “Vive Labeur” vertelt het verhaal van de Chinese inbreng tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waren het harde werkers? Hoe was het contact met de inwoners van Poperinge? Hadden ze vrije tijd en vierden ze dan Chinees Nieuwjaar?

Jan Desloover, artdirector bij De Standaard, maakt de historische foto-selectie. Aan de hand van die uitgepuurde beelden wordt het verhaal verteld. Naast een historisch luik presenteert “Vive Labeur” ook een hedendaagse kijk op het gebeuren. Fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde trekken naar China. Ze gaan elk op hun manier op zoek naar de roots van de Chinese WO 1-arbeider.

Vive Labeur is ook een boek. Uitgeverij Hannibal presenteert de aantekeningen van Sun Gan, een dorpsleraar die als arbeider bij het Chinese Labour Corps naar Europa reist. Hij komt terecht in Hazebrouck en het grensgebied rond Poperinge. Te koop aan de balie van de expo voor de voordeelprijs van 20 euro. 

Vive Labeur is ook een fietsroute die leidt langsheen Poperingse locaties met een Chinaverhaal in zich. Met heel wat foto's en met vertelfragmenten uit het boek van Sun Gan, gebracht door Yves Bondue. De route is gratis te downloaden via de app stores, onder de zoekterm Poperinge 14-18

Expo: 1 juli 2017 – 15 november 2017  

Na 17 september: open op zaterdag en zondag.

13 - 18 uur.  Toegang gratis.

Locatie: Gasthuiskapel Poperinge (Gasthuisstraat 1A, nabij de Grote Markt)

Aangepast sanitair: Vroonhof, nabij de Grote Markt. Op de Grote Markt zijn ook een aantal parkeerplaatsen voorzien voor mensen met een beperking.

 

 

Een organisatie van Stad Poperinge, i.s.m. curator Gautier Platteau. Met steun van Toerisme Vlaanderen, GoneWest en Confucius Instituut.