Tussen heilige en hoer

Lezing

Dr. Leo van Bergen (NL) is medisch historicus , gespecialiseerd in het thema geneeskunde - oorlog, met focus op de Eerste Wereldoorlog. In de lezing "Tussen en heilige en hoer" gaat hij dieper in op het imago van de verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog.

"De verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog kregen te maken met problemen, dilemma’s, spanningen en contradicties die voor een groot deel niet alleen hun werk zelf, maar ook de beeldvorming over dat werk en de verpleegsters zelf bepaalden. Te noemen zijn de wonden die zelfs voor de professionals onder hen vaak volkomen vreemd waren; de tegenstelling tussen deze professionals en de vrijwilligers; de militaire wereld die de meesten van hen volkomen vreemd was en de populatie van mannelijke zieken en gewonden in de kracht van hun leven die eveneens vreemd was, aangezien dat juist de populatie is die normaliter in ziekenhuizen vrijwel geheel ontbreekt. En die mannen kregen zij geregeld naakt te zien, een ervaring die velen van hen nog nooit hadden meegemaakt ..." 

Film 

De lezing van dr. Van Bergen wordt gevolgd door de film "Testament of Youth", een coproductie Engeland/Denemarken (2014), in een regie van James Kent, met in de hoofdrollen Oscar-winnares Alicia Vikander en Kit Harington. De film is gebaseerd op de memoires van Vera Brittain. Ze studeert Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford en heeft een passionele relatie met Roland, de vriend van haar broer. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, ruilt Vera haar middenstand studentikoos bestaan in voor een rol als verpleegster aan het front. In 1933 schrijft ze haar voor- tijdens en naoorlogse ervaringen neer in de bestseller "Testament of Youth". Vera Brittain profileert zich met dit werk niet alleen als begenadigd schrijfster maar ook als overtuigd pacifist en feminist.  

Praktisch

Lezing en film vinden plaats in CC Ghybe, vrijdag 7 september om 19 uur.  Een ticket voor lezing én film kost 5 euro. 

Foto's