HEELKRACHT / HEALING - Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog

De tentoonstelling  HEELKRACHT / HEALING brengt voor het eerst het verhaal van de Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een van hen is gravin Maria van den Steen de Jehay. De gravin is in Poperinge de drijvende kracht achter het Elisabeth Hospitaal. Bij vriend en vijand staat ze bekend als de majoor van Poperinge. De hele oorlog lang ontfermen zij en haar verpleegsters zich over burgers en soldaten. Het devies: soms genezen, dikwijls verlichten, altijd troosten. Het is ook het leidmotief voor de vier hedendaagse kunstenaars die deze zomer in de gasthuiskapel resideren: Chantal Pollier (B), Ezra Veldhuis (Nl), Harlinde De Mol (B) en Eleanor Crook (UK). Vier vrouwen geven hun artistieke visie op de thema’s sterfelijkheid, lichamelijkheid, heelkracht en troost.

Gasthuiskapel - Sint-Bertinuskerk Poperinge
30 juni - 16 september 2018
Dagelijks (gesloten op maandag)
Gratis toegang

Het parcours is toegankelijk voor mensen met een rolstoel (met uitzondering van het doksaal van de kapel) Openbaar toilet: Vroonhof (tegenover bushalte)

 

Heelkracht / Healing is ook het boek "Altijd troosten", van Luc De Munck, uitgegeven bij Amsterdam University Press (juni 2018).

Heelkracht / Healing is ook een nieuwe ontdekkingsroute in de app Poperinge 14-18, vanaf juli 2018 gratis download via de app-stores.

Heelkracht / Healing is ook een monumentaal kunstwerk van Anno Dijkstra in het stadspark.

Heelkracht / Healing is ook een onderdeel van Kunstenfestival Watou, het off-programma in Poperinge, met naast het werk van de vier gasthuiskapel-kunstenaars ook drie troostende foto's van Alex Vanhee, in de schaduw van de St.-Bertinuskerk.

Heelkracht / Healing is ook een verpleegstersrondleiding op Lijssenthoek. Te boeken via dienst toerisme.

Heelkracht/Healing is ook een uitbreiding van de namenlijst van In Flanders Fields Museum. Er werden 750 namen toegevoegd van burgers en militaire die gestorven zijn in de Poperingse zorginstelling. De namenlijst kan je hier raadplegen.

 

Met steun van Toerisme Vlaanderen en GoneWest.  

Foto's